Fantastic Beasts and Where To Find Them

Nový Potter, jenže bez Harryho?
Co bych k tomu jen mohla říct... Hallelujah!

Jak už jistě všichni dobře víte, hlavní hrdina odhodil brýle i to jedno ošoupané, modré tričko a obarvil se na rezavě hnědou. (Jinými slovy změnil se z již vyčerpaného Daniella Radcliffa na ještě čilého a svěžího Eddieho Redmayna.)
Přesto, že se Fantastická zvířata odehrávají ve stejném kouzelnickém světě jako starý dobrý Potter, jedná se o úplně jinou dobu i místo. Zatím, co Harry se na koštěti proháněl hlavně po Anglii a Skotsku, Newt Scamander, protagonista nového filmu si zaskočil na dovolenou do Ameriky. A to během druhé poloviny dvacátých let minulého století.
Ale jak tato změna ovlivnila samotný film? Nebojte, nebudu lhát, když řeknu, že jeho kouzlo tím neutrpělo, ba právě naopak. Kdyby náhodou nebyla dvacátá léta už sama o sobě dost magická, Fantastická zvířata jim ještě dodala šmrnc navíc. Pro všechny ty nádherné šaty a scenérie tak člověk málem nevěděl, kam koukat dřív. Dokonce bych si dovolila i tvrdit, že tentokrát si ve studiu vyhráli i se samotnými kouzly. Ty tak byly o dost efektnější a zajímavější. (Jako například scéna s pečením štrúdlu.. No nebudu vám spoilovat, ale takhle bych chtěla vařit taky.)
A ty postavy! Ach, kde jen začít... Newt, parádní hlavní hrdina hrdina, co vlastně ani není hrdina, Jacob, veselý a překvapivě dobře se adaptující mudla (pardon.... ne-čar!) a moje milovaná Queenie, to nejroztomilejší stvoření z celého filmu. Všechny tři jsem si okamžitě zamilovala. Jen ta Porpentina, ta jediná mi nesedla. Bezcharakterní tahač děje, řekla bych.
No vidíte to, když už jsem u toho, úplně bych zapomněla na Skříň... Tedy Příborník, to taky ne... Komodu? Ne, ne, už vím, Credence! Prostě zpodobněný teen angst.
Jediná věc, která se dá filmu opravdu vytknout, a která by se jako výtka skutečně měla brát se týká obsahu.
Ne-až-tak-Fantastický Grindelwald a kde ho najít, s podtitulem Co je to k čertu Obscurus, jak jsem film pracovně nazvala, je totiž příběh o kouzelných zvířatech, téměř bez kouzelných zvířat.
Když se to vezme čistě technicky, k vidění byla sice celá kopa všemožných magických potvor a nechápejte mě špatně, vyvedená byla naprosto bravurně, že by si je jeden hned pořídil domů... Hlavní zápletce filmu se však i přesto podařilo je nějakým záhadným způsobem zcela vypustit.
A tak tedy, jako oddaná fanynka, odhodlaná badatelka a zapálená magizooložka, dávám tímto drahému Warner Bros první strike s varováním. Jestli chcete si chcete zkoušet Click-Bait, tak to příště dělejte na někom jiném, my bychom o ty fantastická zvířata opravdu stáli.

8 komentářů:

  1. Jenomže já Eddieho Redmayna na plátně nebo obrazovce prostě nemusím. Proto mě film nijak neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už nevím, o čem psát, tobě se nic nelíbí... (╥﹏╥)

      Vymazat
  2. Já jsem byla ze zvířat naprosto unešená. A to jakože totálně. A mimochodem před chvilkou js dočetla tvůj HP tag, který jsem mimochodem taky psala a nedokážu pochopit jak je možný že jsem ma tenhle blog narazila až teď. K tomu ještě anime a tvůj "výběr seriálů"? Kristepane.. Já tě asi jednoduše miluju! :D božské články :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za chválu, budu se snažit, aby se ti tady i nadále líbilo a chtěla ses vracet. (^_^)
      Jak vidím, jsi fanynka Harryho Pottera, to tě určitě potěší, že tenhle typ článků tu rozhodně není naposled. ★~(◡‿◕✿)

      Vymazat
  3. Mně se Fantastická zvířata moc líbila - Eddie byl zkrátka skvělý a i změna prostředí filmu jedině prospěla. Nicméně nelze si nepovšimnout poměrně zřetelných stop komerčnosti, nedoladěnosti i drobných zavádějících detailů, na které ve spojení s Rowlingovou nejsme tak úplně zvyklí.
    Takže za mě je to krásných 85% - parádní oddechovka, k níž se nenáročný divák bude rád opakovaně vracet :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, to se dalo i čekat, chtějí na tom vytěžit, co nejvíc. Ale myslela jsem, že to mnohem horší, (jako byl třeba Hobbit) takhle to bylo jako milá pohádka - třešnička na dortu. (。◕u◕。)

      Vymazat
  4. Byla jsem unesená jak z knížky, tak ještě více z filmu. Recenze naprosto výstižná, vtipná, osobitá, naprosto se vším souhlasím. Není to sice taková magnetovka jako Harry, nicméně perfektní oddechovka. Na to, že jsem prvně četla knížku a tak měla logicky obavy, mě film absolutně nezklamal.

    Blog u Lenochoda

    OdpovědětVymazat
  5. Upřímně jsem se toho docela bála.. Ale byla jsem příjemně překvapena. Eddie zahrál tu britskou povahu naprosto fantasticky a pořád je to ten stejný svět. Moc se těším na další díly :)

    OdpovědětVymazat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow