The Lovely Bones


Mladá dívka jménem Susie je zavražděna jedním ze svých sousedů a ocitá se na místě, mezi nebem a zemí, odkud pozoruje, jak probíhá vyšetřování její vraždy a především, jak se s její smrtí vyrovnává její rodina.






Už jste si nejspíš všimli, že tu neřeším nějaký upozornění na spoilery a dneska s tím určitě začínat nebudu.. Místo toho opráším jeden starší snímek.. Konkrétně sto let staré (2009) Pevné pouto/The Lovely Bones, netradičně od Petera Jacksona, v hlavní roli s Saoirse Ronan.

Film se točí okolo Susie a její rodiny. Susie je čtrnáct a zažívá svojí první lásku. Zaslepená pozváním na rande si rozhodne zkrátit cestu ze školy a domů si to šmikne přes pole. A co krutý osud nechtěl. Její soused si ji už dávno vyhlídnul a postavil uprostřed toho pole takovej malej podzemní bunkr.. 
No.. Nejdřív to vypadá, že se Susie nenechá zlákat, ale jak už bylo řečeno, co osud nechtěl.. (Nemusím tu popisovat, co všecko jí ten úchyl asi proved... )
Suma sumárum, chudák holka je mrtvá. Ale pozor. Protože má ještě několik takzvaně nevyřízených účtů, zůstává na místě, odkud může sledovat svět živých a přitom být už jednou nohou v nebi.. 
A tady se přesouváme k jejím rodičům, kteří se Susie snaží nejprve najít a posléze se nějak srovnat s její ztrátou (každý po svém, ale hlavně špatně). 
Susiin otec, Jack, bez ustání hledá jejího vraha a její matka, Abigail, se rozhodne její smrt ignorovat, zbalí si saky paky a zdrhne ze Států. To však zasáhne zbylé dvě děti, starší Lindsey a mladšího Buckleyho..
Nemůžu říct, že to všechno skončí dobře, protože už to vlastně všecko špatně začalo, ale... Možná přeci jen začnu články zkracovat kvůli spoilerům...

Je to už dávno, co jsem to viděla poprvé... (A tenkrát mi unikla spousta věcí, které jsem si plně uvědomila, až když jsem se na to podívala s odstupem času.. )
Ale už tenkrát jsem to považovala za povedený kousek. Příběh plyne bez zadrhnutí, hudba nerušila, herci hráli víc než přesvědčivě a efekty jsou naprosto adekvátní emocionálním pochodům.
Pokud bych měla něco dodat, tak už asi jen: Bez otevření čokošky, užití  tuctu kapesníků a minimálně jedné aplikace inhalátoru se tenhle skvost rozhodně neobejde... Ale to už k dobrým filmům patří, ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow