Spectre

Takže, kde má jeden vůbec začít, aby to celé nevyspoiloval? No možná bude nejlepší, když to vezmu pro změnu od konce.
Nejsem žádný filmový znalec a ze všech bondovek, jsem za ta léta, viděla jen Skyfall. Možná proto, by mě ani nenapadlo, že Spectre prý "vybočuje z řady". Uznávám, že vzhledem ke Skyfallu mělo trochu jiný ráz, ale rozhodně nemůžu říct, že by mi to nějak vadilo. Osobně mi přišlo, že oba dva filmy obsahovali některá klasická klišé a na můj vkus dost zamotaný děj. (Možná jsem hloupý divák, nebo začínám trpět výpadky paměti... Tak jako tak, zrovna u Bonda si, až podezřele často, nepamatuji, jak se dostal ze scény A na scénu B.I tak mě ale Spectre potěšilo.
Začátek mě namlsal, a i když se konec nevyvedl úplně podle mých představ, nenechala jsem si to zkazit. Užila jsem si těch několik vtipných momentů na odlehčení i naprosto nádherné scenérie z Mexico City, Říma a Vatikánu, Rakouských Alp, Londýna i Tagieru. (Kdyby bondovky byly cestopisné dokumenty, možná bych na ně chodila častěji..) Vychutnala jsem si i celkovou atmosféru spíše akčnějšího rázu, která mnohým naopak vadila.
Avšak tahle hvězdička vůbec nezazářila tak silně, jak jsem původně očekávala, a to hned z několika důvodů.

Tím úplně prvním je úloha Monicy Bellucci ve filmu.
Hned, jak jsem začla vídat první upoutávky, plakáty a různé drby o Spectre, utvořila jsem si naivní představu, že když se řekne, dvě Bond Girls, budou opravdu dvě Bond Girls. O to spíš, když by jedna z nich měla být Monica Bellucci. Ta se ale, k mému velkému překvapení, v dvou a půl hodinovém snímku mihla přesně na deset minut. Jen tak tak se stihla s Bondem vyspat, a už byla pryč.
Věřila jsem, že by Spectre mohlo být krokem k Bondovu usazení se s ženou jeho věku. No, ukázalo se, že jsem se nemohla mýlit víc.

To mě přivádí k bodu číslo dvě. Bonda by měl někdo konečně pořádně nakopnout, aby si uvědomil, že už dávno není žádný mladíček. Od svádění zajíčků, jako byla filmová Madeleine Swann, už by měl asi upustit.
Vážně jsem zvažovala, či jsou opravdu scénáristi s režisérem takový zabedněnci, když mu nabalí takovou jemnou, křehkou holčičku. (Asi tak stejně starou jako Bondův "mladý a nezkušený" Quartermaster...)
Uznávám, že Léa Seydoux byla  roli Madeline výjimečně okouzlující a její postavu tak i naprosto uznávám, jakožto velmi svéráznou s sebejistou ženu. Neříkám ani, že si stařík Bond nemůže zaflirtovat s mladým masem. Do postele už by si ale mohl vzít někoho zkušenějšího.

V zájmu zachování MP-15 (a mých i vašich očí v očních důlcích),
k tomuto tématu ilustrační foto 
přidávat nebudu.
Jestli vážně tak moc toužíte vědět, o čem mluvím,
tak si to prosím otevřete v následujícím odkazu. Děkuji.
V neposlední řadě tu máme také velmi diskutabilní úvodní titulky.
Úvodní písnička od Sama Smitha, Writing's On The Wall, Adellin Skyfall rozhodně nepředčila. I tak si ale stojím za tím, že se k filmu hodila a i správně vystihla jeho atmosféru.
Co už pokulhává o poznání víc, je grafické provedení.
Mnozí chválí, že byla skvěle předvedena návaznost na předchozí díly. Někteří potom i zastoupení chobotnice jako symbolu organizace Spectre a její děsivý a zlověstný vzhled.
S tím jde jen těžko nesouhlasit. Co mi však bylo naservírováno ve zbytku openingu, mě, lehce řečeno, dost znechutilo.
Počítala jsem, že takový bondovský opening, se neobejde bez nějakých těch lehce lechtivých nahatinek, a tak mě ani úplně nepřekvapily, když se pak objevily na plátně. ("Bez nich by to nebylo ono.") Jen se ptám, proč nikdo nemluví o tom, že je to jedno velké tentacle porno? Copak se nikdo doopravdy nedíval?
Scény, kde je jasně zřetelný akt, a přitom, kde je dvojice zahalena obřími chapadly? No nechtějte po mě, abych tohle nebrala za provokaci.
Celkově vzniklo něco, před čím jsem i já, protřelá osmnáctka, zhnuseně odvracela pohled. A to, i když bych byla nutně nemusela. (Do kina šla sama a nikdo, mně blízký, by mě tím pádem ani nesoudil za moji oplzlost...)

Hlavním pozitivem filmu tak pro mě zůstal především můj oblíbený Ben Wishaw a jeho geniální Q. Ten výjimečně dostal o maličko víc času a dokonce získal i nějaký ten charakter. (A my teď alespoň víme, že má dvě kočky a hypotéku.)

I přes všechny jeho chyby, jsem byla se Spectre poměrně spokojená. Pobavila jsem se, a to je hlavní. Doufám jen, že se studio do budoucna polepší a na příštím, výročním, pětadvacátém dílu si dají trochu víc záležet. A to ať už si Bonda střihne naposledy Daniel Craig, nebo se dočkáme Bonda nového.

Live long and prosper, Quartermasters and Bond Girls!

13 komentářů:

  1. Mě na tom filmu stejně nejvíc pobavil Q a jeho "nechci se dostat do potíží, mám hypotéku a dvě kočky" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jup přesně tak, a taky hodinky s hlasitým alarmem! :3 Q je zkrátka too Q-te.

      Vymazat
  2. Díky za recenzi :) Do kina se na Bonda sice nechystám, ale doma ho určitě někdy zkouknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se koukni doma. Zrovna tenhle Bond dost navazuje na ty předchozí, takže pro ne-úplné fanoušky to kino asi moc není. :/

      Vymazat
  3. Super recenze. :) O novém Bondovi jsem přemýšlela a teď na něj mám opravdu chuť.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím říct, že s tvojí recenzí více méně souhlasím. Nejsi jediná, kdo se děje občas zamotá a neví, jak se dostal z místa A na místo B :D Stejně tak souhlasím s pěkným scenériemi, vtípky a koncem, který jsme očekávala tak trošku jinak. Co se týče Monicy, taktéž jsem čekala, že bude jedna z hlavních postav, nebo jak to říci. Jestli to bylo deset minut, tak je to moc xD No, Bond si asi nikdy nepřipustí, že už je jaksi starý - alespoň tak si to vysvětluji já a zřejmě i scénáristé. Úvodní písnička se mi upřímně nelíbí (respektive mi k filmu moc nepasuje) a opening byl pěkný, ale stačil by o dost kratší a nepřeplácaný.
    Kdyby sis chtěla přečíst můj celý názor, můžeš ho najít tady http://tichyodpor.blogspot.cz/2015/11/v-kine-na-spectre.html :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yay, to jsem ráda, že se shodnem! (Alespoň v těch nejdůležitějších věcech :D :D )
      Tvojí recenzi už jsem četla a moc se ti povedla! ;)

      Vymazat
  5. Taky jsem byla v kině (a shodou okolností psala na Spectre také recenzi, ale co už :D).
    Já osobně byla vážně nadšená, zbožňuju Daniela Craiga v roli Bonda a Ben Wishaw a jeho "Q" jsou také naprosto geniální, takže za mě 100% a doufám, že se na tuhle filmovou lahůdku v budoucnu ještě párkrát podívám :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (Sem s tím! (ノ◕ヮ◕)ノ )
      Právě je mi strašně líto, jak se fanoušci rozdělili na dva tábory. Jedni Craiga zbožňujou a druzí nesnáší... Chápu obě strany, ale osobně mi jako Bond vůbec nevadí.
      (。◕‿◕。)

      Vymazat
  6. Upřímně, bondovku jsem neviděla ještě ani jednu. Plánuji si ale brzy udělat bondovský filmový maratón.
    Moc pěkný blog i článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. (◕ω◕) Určitě to stojí za to, já plánuju do příštího dílu udělat to samé.

      Vymazat
  7. Tak všechny "bondovky" s Craigem už jsou "jiný", než ty předchozí- jsou naturálnější, Bond z nich nevychází vždy jako vítěz, záporáci mívají víc navrch.
    Bond a kočičky je neodlučitelný prvek, na tom vlastně stojí bondovky, žádný usazování XD!
    Na filmy s Bondem už moc nejsem, líbilo se mi to jako malé, ale to už je dávno pryč. Na film se jistě dlouhou dobu nepodívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, že jsou takové temnější-naturálnější. Takhle to formulovat by mě sice nenapadlo, ale možná je to právě ten důvod proč se mi ti nové líbí.

      Vymazat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow