Death Note


So rychle a stručně. Žádný články, dlouhá doba, málo času, sorry...
Teď jsem tady, abych poreferovala o něčem šíleném a zároveň naprosto geniálním. Tak tedy, seznamte se s Death Note!
Zprvu musím říct, že Death Note je moje vůbec první anime.. (Pokud se Pokémoni nepočítaj...)
Celkově totiž nemám anime a mangu moc v lásce.. Neodsuzuju to, ale není to zrovna můj šálek čaje...
Proto mě samotnou vážně udivilo, že mě chytl právě Death Note... Věděla jsem, že na tom něco bude, ale stejně jsem nečekala, že bych se do toho mohla takhle zbláznit...
Vlastně jsem vůbec nečekala, že něco jako anime může dávat smysl... Zní to strašně, já vím... Tím, že mám z japonské kultury posvátnou hrůzu, postrádám důležité informace, které by mohly změnit můj názor.... Avšak nemožné se stává skutečným! (Hodlám dále prozkoumávat tyto hlubiny vědění a dobrých seriálů, navzdory všem nepřízním osudu.....)

Už zas kecám, tak trochu o skutečném obsahu tohohle mistrovského díla...
Light je dokonalý příklad perfektního kluka. Je hezký, chytrý, prospívá dobře ve škole a pomáhá své sestře s úkoly, nikdo by do něj v životě neřekl, že by dokázal ublížit. Jednoho krásného dne však najde deník, ve kterém se píše, že pokud do něj napíše něčí jméno a vybaví si přitom detailně jeho tvář, do čtyřiceti sekund ten dotyčný zemře. Hezké že?

Tenhle tajemný deník však sebou nese víc než jen tuhle úžasnou vlastnost...
Dříve byl totiž deníkem jistého shinigamiho, jednoho z bohů smrti, Ryuka.. Ten ho záměrně upustil do světa lidí, aby sledoval, co se stane a užil si přitom trochu zábavy.
Potom, co Light najde deník, seznamuje se s Ryukem a představuje mu svůj dokonalý plán, stvoření Nového světa bez veškeré kriminality. Ryuk nijak neprotestuje, jen mu oznamuje, že má povinnost na něj i deník dohlížet. Light je spokojen a s Ryukem za zády, začne hromadně vraždit všechny známé zločince.
Díky tomu, že neuvádí způsob, jakým zločinci zemřou, umírají všichni na infarkt. Toho si samozřejmě všimne nejen veřejnost, která částečně odsuzuje a částečně hájí Lightův názor, ale i naprosto bezradná policie a světoznámý detektiv, přezdívaný jako L.
Další díly pak sledují souboj dvou geniálních myslí, L a Lighta, kdy L se snaží vypátrat, kdo je vlastně vrahem a jakým způsobem vraždí, a Light se snaží udržet situaci pod kontrolou a nenechat se odhalit.

Ve zkratce, je to sice občas creepy a dost depresivní, ale ne pořád a ne nutně. Najdou se chvíle, kdy se člověk vážně nasměje. Ne často, ale přeci.....
Mě osobně však nejvíc zaujal charakter postav a jejich kontrast. Aby mi bylo rozuměno, například Light (už jen to jeho jméno bije do očí) je vlastně celkem dobrej kluk, ale jakmile se mu do rukou dostává deník, stává se zněj tak akorát odporný, byť možná i geniální, ale stále svým způsobem pološílený, sériový vrah.
Naproti tomu L, nespolečenský, netečný a podivínský, který od pohledu vyloženě vypadá, že něco bere, nebo že by možná něco brát měl, je ve skutečnosti úplnej drahoušek... (Well... Ta moje obsesse jím, už prosakuje i do článků... Fuck..)
Celý vztah L a Lighta pak funguje si jako takový anime Sherlock kontra Moriarty... Něco na pomezí vzájemného respektu, obdivu, částečně hraného přátelství a naprosto nepřekonatelné nenávisti...(Spoilers...huh...)

Celé Death Note má celkem 37 dílů a po většinu času si to udržuje napětí.. Souboj dobra a zla, jehož hranice se často stírají až mizí, vás chytí a stejně tak jako v reálném světe, kde nic není černobílé, byť sám člověk pořád podvědomě tuší, co je ještě únosné a co už je zločin, a vy budete nuceni zaujmout vůči němu určité stanovisko. Ať už to ale vnímáte jakkoliv, pokud se jednou rozhodnete pro tohle anime, bude už jen velmi těžké odolat lákavému pokušení v podobě dalšího dílu...

Live long and prosper! (And I will just hope you try this one!) Bye...

Žádné komentáře:

Okomentovat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow