Fate
(the story is up to you)

Fate: Rozcestí je hra na hrdiny ve stylu klasického D&D (Dungeons and Dragons, neboli hezky česky, Dračí doupě). Pro mě jakožto deskovkami nepolíbenou osobu trošku oříšek, přesto zajímavá zkušenost.

Hra vyžaduje jednoho vypravěče, někoho pohotového a přizpůsobivého s velkou dávkou fantazie, kdo bude schopný udržet příběh zajímavý po celou dobu hry, jakkoliv dlouhou ji uděláte. (Dvě hodiny, nebo klidně i celý den..)
Pak jsou tu hráči a jejich postavy. Každý hráč dostane k dispozici kartu postavy. Jaká jeho postava bude a jak se bude chovat je jen a pouze na něm.
Dohromady se hráči a vypravěč domluví, jaký příběh by chtěli odehrát. Tady vás asi napadne, proč volit zrovna Fate a ne D&D? A na to vám hned odpovím. Mezi Fate a D&D je jeden malý, zato docela podstatný rozdíl. U Fate nejste omezeni jen na fantasy...
Sci-fi, dystopie, nebo drama na cestě do sámošky? To je jen na hráčích. Rádi by okusili dobrodružství svých filmových, či seriálových hrdinů? Možná by rádi hledali ztracenou lebku s Indianem Jonesem, možná by radši získali tajné informace o zničení světa a zapili to u baru s Jamesem Bondem... Nebo si vymyslí vlastní příběh? Ve Fate se představivosti meze nekladou.

Samozřejmě, pokud při tvorbě některý článek pokulhává, vždy je tu možnost nechat se lehce inspirovat internetem. Stejně jako vzorové postavy se dají najít i vzorové hry, které vám zkrátí čas vymýšlení. Proč si to ale kazit, vždyť krása hry spočívá právě ve vaší originálnosti. (Navíc, co když vás při hrě napadne úžasný námět ke knižnímu, či filmovému zpracování? Jeden nikdy neví...)

Teď několik málo slov k hernímu průvodci Fate.
Jelikož je Fate především hra vaší představivosti, vyznačuje se absencí herních doplňků. (Mimo speciální herní kostku, kterou ale v případě potřeby můžete hravě nahradit tabulkou náhody.) To však neznamená, že nemá žádná pravidla. Herní příručka Fate má 50 stránek herních instrukcí, spolu s pár dalšími stránkami závěrečných bonusů ve formě vzorových postav a další inspirace.
Nebojte, i když to zní děsivě, vůbec to takové není. Návod je to sice dost podrobný, ale zato velmi pečlivě zpracovaný, tak aby se dal snadno pochopit.
Kapitoly mají výstižné názvy (takže se při hledání rozhodně neztratíte) a celá knížka je doplněna krásnými ilustracemi. Při čtení vás pobaví i vtipné vsuvky a formulace, že budete mít skoro pocit, že čtete spíš povídku, než herní instrukce.
Vše je pak stručně shrnuto v tabulkách a přehledech, které můžete využít jako pomoc i během hry.

Fate průvodce vám poradí, jak zacházet s vlastnostmi postav, jak útočit, bránit se a překonávat překážky, jak zvládnout magii i jak používat triky. Stejně tak instruuje vypravěče, jak by správně měl herní sezení vést. Přesto, že instrukce jsou psané hodně obecně, objevuje se v příkladech na konci kapitol i několik tipů, jak tyto věci využít při konkrétních příležitostech.

Fate: Rozcestí je základní příručka pro hru, její nejjednodušší varianta, pokud si troufnete na silnější kalibr, nic vám nebrání v tom porozhlédnout se po jejích rozšířeních jako Fate Accelerated, nebo Fate Core. Naopak pokud je pro vás i samotné Fate: Rozcestí moc složité můžete si pravidla upravit podle sebe. Na konci knihy je pro vás dokonce pár takových nápadů připraveno.

Pravidla Fate jsou koncipovaná se záměrem dopřát hráči, co nejlepší herní zážitek plný společné zábavy. Fate: Rozcestí je tak zajímavá, fantazii podněcující rpg, vhodná pro staré i mladé, zkušené i úplné nováčky..... Tak, na co čekáte? Celé dobrodružství je jen a jen na vás!
Go, have fun, kids!

P.S.: Více informací na oficiálních stránkách, k zakoupení například na stránkách Fantasy obchod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow