The story of how I've shown my support

(photo taken by Milan Mošna, stolen from here)

✨ Abrakadabra, homofobní jedinci z blogu pryč! ✨

Nastává čas na krátkou reportáž z nejteplejší akce v celé České Republice! Ano, jak už jste si možná sami domysleli, letošního 15. srpna jsem konečně zavítala na samotný Prague Pride průvod.








Abych řekla pravdu, Pride jako takový pro mě letos úplnou novinkou nebyl. Už před rokem jsem totiž navštívila akci, která se konala v rámci Prague Pride týdne. (Konkrétně vyrábění květinových čelenek, spojeným s pojídáním různých laskomin..)
Již okvětinované organizátorky a já ještě v zápalu práce..
(photo taken by Václava Burdová, stolen from over here)
Jelikož jsem však pouhý support LGBT komunity a všech dalších queer jedinců, neměla jsem dosud nikdy kuráž na to, abych se zúčastnila i průvodu. Moje první účast byla odložena na neurčito.
Letošní rok mi ale byl zcela jistě souzený. Nejen, že se mi podařilo posbírat dost odvahy, ale i několik spřízněných duší, aby mi dělali společnost. (Shout out to Kamča, Tereza and Aleksi!) Vybavena flaškou zpola plnou ledu, vějířem a zásobou jídla (vždy připravena na apokalypsu) jsem mohla vyrazit na cestu.
Sraz byl v poledne na Václavském náměstí. Já s Kamčou jsme se se zbytkem skupinky měly setkat přímo pod koněm. To bychom ale nebyly my, abychom si to neprošly celé. Takže jsme si udělaly turistickou prohlídku od Palladia (přes prodejnu Bontonland) až na Václavák.
Samozřejmě někde v polovině cesty jsme si začly všímat barevně laděných pravděpodobných účastníků průvodu, ale nebylo to až do chvíle, když jsme se dorazily k dolnímu konci Václaváku, když jsme začly vídat i ty řekněme extravagatntěji oblečené.
(photo taken by Leah Takata, stolen from over here)
Nakonec jsme se prodraly až do cílové destinace a po krátkém hledání (a chvilce paniky) jsme pak konečně našly naši skupinku. Chvilku jsme konverzovaly, pokukovaly po ostatních (čtěte jako "očumovaly fandomová trička a různé placky na batozích..") a než jsme se nadály, hodina byla pryč a celé procesí se pomalu dalo za zvuků hlasité taneční hudby do pochodu. (V této době jsme se však začly zbytku skupinky ztrácet, takže jsme zůstalo už jen Golden Trio: já, Kamča a Terka..)

V průvodu bylo k vidění vše možné, od kartonového Baracka Obamy na voze Amerického velvyslanectví až po transparent s dalekem podporujícím exterminaci homofobie. Holky i kluci, dospělí i děti, psi, koně i papoušci, všechno a hlavně všichni kolem zářili barvami. Hudba hrála tak hlasitě, že když jste se octli moc blízko, rvalo vám to uši a každých pár metrů, některý z vozů vypustil na účastníky malou spršku třpytivých konfet. (Bylo to jako přijít do baru.. Všichni tančili, všichni se bavili. Někteří si k tomu trochu dopomohli kapkou alkoholu, jiní se prostě odvázali, protože proč ne, že?)
Když jsme pak dorazily na Letnou, měly jsme šanci projít si kolem dvou desítek stánků plných upomínkových předmětů a barevných doplňků. Bohužel naše trio (nebo alespoň moje maličkost), jsme měly co dělat, abychom v tom vedru rozdýchaly samotný výšlap na Letnou, takže jsme se si to jen zběžně prošly a pak usadily ve stínu stromů, abychom si mohly chvilku odpočinout.
(Poznámka pro příště: Nebuďte hloupý jako já a vemte si deku.. Až pak dorazíte na Letnou a budete chtít vypustit duši, tak ať se máte, kde rozplácnout a vyčkat až začne druhá vlna pařby!)(A nemusíte si pak vyklepávat větvičky z vlasů a mravence zpod triček.. :D )
Naneštěstí než se závěrečný koncert pořádně rozjel, musely některé z nás už pomalu začít balit a tak jsme se vydaly zpět na cestu domů.
(photo taken by Jana Bedaňovástolen from over here)

Konečně, abych vysvětlila pravý důvod proč jsem se průvodu vlastně zúčastnila.
Kdyby se samotný průvod měl brát jenom jako pochod se spoustou divných lidí a hlasitou hudbou, klidně by si ho lidé mohli splést s obyčejnou techno party a všechno by to ztratilo význam. Jde totiž hlavně o ukázku solidarity, na co se snaží Prague Pride upozornit. Ukázku solidarity s lidmi, kteří jsou možná jiní, ale rozhodně ne špatní. (A rozhodně by neměli skončit v pekle jenom za to, že milují opačné pohlaví, nebo že se necítí být tím, kým se narodili..)(Na rozdíl od těch, co kradou, lžou a podvadí a všechno jim to projde, protože odříkají pár zdrávasů a vše jim bude odpuštěno..)
Abych nezabíhala do mých sociálních a politických názorů a vrátila se k podstatě článku.
Pochod jsem si užila a to hlavně díky příjemné atmosféře a úžasným lidem. I když, přiznám se bez mučení, nebýt té hrozné výhně, asi bych si to bývala užila o něco víc (ale co naplat, sluníčko se prostě rozhodlo nás usmažit zaživa...) 
Tak jako tak to byl skvělý zážitek a už se těším, až příští rok (s vaší malou pomocí, doufám) překonáme těch letošních 35 tisíc účastníků! Until then, live long and prosper, guys! (>‿◠)✌

Já a jedna z mých úžasných companions, Kamča.

8 komentářů:

  1. Pristi rok asi vyrazim do ulic taky, abych podporila dobrou vec a spolecne se s temi pozitivnimi lidmi taky pobavila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, to musel být hodně zajímavý zážitek! A těch barev na fotkách! :)
    Pro mě je Praha trochu z ruky, ale třeba se jednou zapojím i já... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zážitek to byl, to teda jo. Příště se jen musím lépe připravit na to vedro. :D
      To je škoda, ale zas... Myslím, že to stojí za to. I jen těch fanoušků, kolik jsem potkala. Lidi s taškama úplně posetýma plackama z různých seriálů, v tričkách s různýma fandomama. Myslím, že takhle to vypadá, když dojdeš na konec duhy :D

      Vymazat
  3. Už jsem o tom hodně slyšela a myslím si, že je to úžasné. Je jedno jaký jsi, každý jsme nějací a každý jsme originál a je to naše věc. A když už jsme u toho nebe a pekla, každý - nezáleží jestli jsi bílý, černý, fialový, miluješ kohokoli - máš právo na to jít do nebe - pokud nekradeš jako straka a ne*yjebáváš s čím můžeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máme stejný názor (◕‿◕✿)

      Vymazat
  4. Už nejaký čas sa chystám na Pride u nás na SVK, ale pravdou je, že by som musela cestovať zrovna na opačný koniec republiky (500km tam, potom 500 späť) a mojim priateľom sa do toho moc nechce.. Tak sa aspoň snažím šíriť povedomie o LGBT komunite a homofóbnym ignorantom vysvetliť, o čom vlastne táto akcia je..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ono na akci o jednoho člověka neubude. :D Navíc na internetu je jednodušší a někdy i efektivnější šířit svoje názory. Přečíst si je může každý a díky tomu, že ho nepřesvědčuješ přímo, si to může nechat projít hlavou a třeba i změnit pohled na věc. :)

      Vymazat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow