Paranatural

Ante scriptum (yes, I totally made up this phrase): Vážně děcka, dávejte si pozor na ty odkazy (dala jsem si s nimi docela práci...)

Takže, Paranatural (aka kombinace slov paranormal a supernatural) je web-komix z dílny Zacka Morrisona, který najdete na téhle adrese.

Každé dobrodružství začíná, když se odstěhujete z rodného města. Pro dvanáctiletého Maxwella Pucketta to však neznamená žádnou extra zábavu, spíš právě naopak. Maxův otec se totiž rozhodl koupit dům v Mayview, naprosto průměrném, nudném zapadákově.
Jaké je však Maxovo překvapení, když zjišťuje, že malebné Mayview ukrývá tajemství větší, než se na první pohled může zdát.
Seznamte se s věčně nevrlým Maxem, jeho zcela normálními kamarády ze školy, nově nabitými přáteli, kteří zřejmě sdílí jeho schopnosti vidět divné věci, i s podivnými učiteli, kteří možná nejsou, ale možná také jsou, součástí nadpřirozené sebranky v Mayview.

Víte, je skutečně málo dobrých komixů, u kterých překousnu svoji neschopnost a antitalent na jejich čtení. Paranatural je však ohromně lehké zamilovat si.
Realistické postavy, které si snadno oblíbíte pro jejich, někdy až sarkastický, smysl pro humor a příjemná grafika (oh don't tell me you wouldn't bang this guy right here...)
Tenhle komix má zkrátka zvláštní šarm a kouzlo, které se ani, po více než tři sta stranách, vůbec neztrácí. A pokud si navíc potrpíte na humor v netradičním a nápaditém stylu, tak je tenhle kousek něco přesně pro vás.

Dobro i zlo, hrdinové i záporáci, každý si tu najde chvilku na to hodit do ringu nějakou tu hlášku.
Pokud si však chcete komix správně vychutnat, musíte si zvyknout, že čas od času bude potřeba použít vaše mozkové buňky. Zack, autor celého tohohle pokladu, si totiž velmi rád hraje se slovy a dvojsmysly (like with my fav master-pun*)
Mimo to je Paranatural také plné různých narážek a odkazů na další pop-kulturní klenoty a skryté easter eggs (explanation), které se stávají o to vtipnějšími, o co víc po nich pátráte.
Ať už jde o nápisy na tričkách (see there), názvy na přebalech knih, či snad slogany na plakátech (for examples, look here and here...), můžu vás ujistit, že detaily vás v tomhle komixu rozhodně nezklamou.

Humornou stránku dotváří i občasné prolomení the fourth wall (explanationexample...)
V neposlední řadě autor zneužil i takové poměrně obyčejné záležitosti jakou je alternativní text obrázků a dodal mu svůj osobní šmrnc (heere or here..)
No, co vám budu povídat, tenhle komix prostě stojí za to číst. Live long and prosper guys!

*Vysvětlivka:
Watch your step kids je v angličtině něco jako Dávejte si pozor, kam šlapete, děcka. Stejně tak se to ale dá vyložit i druhým způsobem jako Dávejte pozor na svoje nevlastní děcka. Proto, když Ed odpovídá I don't have any, Já žádné nemám, odkazuje dokonalý dvojsmysl, který předtím vznikl díky využití, nebo spíš nevyužití, správné interpunkce. (Gosh...... Since when did I became such a nerd?)

10 komentářů:

  1. Také na si na komiksy moc nepotrpím, nicméně tohle zní velmi zajímavě... :))
    justness.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě komixy jako takové nevadí, jen mi dělá velké problémy je číst (kvůli dyslexii a tak...)
      Tohle je ale vážně pěkný a dá se v tom i celkem vyznat... Na rozdíl od komixů, které jsem zkoušela dříve :D

      Vymazat
  2. Jo, tak tohle by nejspíš bavilo i mě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda moderní nadpřirozeno s kapkou humoru, tak rozhodně! :D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. A taky, že je! Možná to tak ze začátku nebude vypadat, ale čím dál se dostaneš, tím víc tě to vtáhne do děje.. (◕‿◕)

      Vymazat
  4. Ok, ok, ok.. koukám, že tohle je něco, co asi je skutečně třeba prozkoumat. Wrrr... grrr.. fajn! Let's open it! Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci nikoho nutit násilím :D možná se ti to stejně nebude líbit... Já jen... Mě to zkrátka přišlo zajímavé :D
      Nemáš zač, od toho tu přeci jsem ;)

      Vymazat
  5. O tomto som ešte nepočula, ale vyzerá to zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow