Percy Jackson and the Olympians & The Heroes of Olympus

Well..Dlouho jsem nevěděla o čem bych měla udělat další článek... Ale už to vím a vím taky, že dnes to bude jiné... Na řadě totiž není film, seriál, ani žádný herec... Chvilka napětí.... Je to kniha! Pár stran papíru a zaschlého inkoustu, které dělají člověka šťasným... Pár řádek slov, které přenesou do světů daleko mimo realitu.. Dnes je to svět, který stvořil Rick Riordan...

Krátce na úvod aneb pár vět o autorovi: 

Rick se narodil v San Antoniu v Texasu, má manželku a dva syny. Je mnohonásobně oceněný spisovatel, jehož knihy se dokázaly vyšplhat na první příčky v seznamu bestsellerů deníku The New York Times.
U jeho knih si každý čtenář přijde na své, neboť porce humoru i vážnosti jsou smíchány v tom správném poměru a tvoří tak návykovou látku, která se vám rychle dostane pod kůži.
A protože to Rick se slovy opravdu umí,  často se stává, že se zasmějete, i ve chvílích, kdy byste to vůbec nečekali.
Jeho knihy jsou promyšlené a dávají smysl, přitom jsou nenáročné na čtení. 
Rickovou výhodou je i fakt, že každý jeho hrdina, je jedinečný a má svou logiku, a tak se nemůže stát, že se zamotáte v nepřehledné změti postav. Podle mého, je to autor, který do svých knih důmyslně zakonponoval období dospívání a tak má čtenář pocit, jako by hrdinové vyrůstali spolu s ním. 



O ideologii:

Svět dělí nekonečně mnoho druhů nábožensví. Budhismus, judaismus, hinduismus. Některé jsou známé, některé už skoro zapomenuté. V sériích Percy Jackson and the Olympians a The Heroes of Olympus je svět řízen řecko-římskými bohy.

Kdysi dávno, za rozkvětu řecké civilizace, se centrum božské moci rozkládalo na hoře Olymp. Vládlo zde dvanáct hlavních bohů a v jejich čele stál Zeus. Toto centrum se však během staletí přesouvalo společně s vyspělými civilizacemi a nyní se rozkládá nad městem New York, vysoko nad budovou Empire State Building. 

Bohové nejsou nikdy, v jednom okamžiku, jen na jednom místě a tak se stává, že pobývají na zemi a čas od času se zamilují do pozemských lidí. Děti Bohů a smrtelníků se nazývají polobové. Obyčejně mívají problémy se soustředěním, neboť je tím jejich instinkty chrání před nestvůrami, které my smrtelníci, můžeme znát například z Řeckých bájí a pověstí, nebo z eposu Ilias a Odyssea.
Jako útočiště pro řecké polobohy vznikl Tábor polokrevných, kde se učí vše, co budou potřebovat pro přežití. Stejně tak se v The Heroes of Olympus dozvídáme o římském ekvivalentu pro Tábor polokrevných, tedy Táborě Jupiter (Římské označení pro Dia). Také zjišťujeme, že řečtí a římští polobohové mezi sebou v minulosti často válčili a tak se Bohové rozhodli pro plošné vymazání vzpomínek, aby těmto konfliktům zabránili... 


O příběhu Percyho Jacksona:
Percy a Annabeth by burdge-bug
Hlavní postava celé téhle první série pro mladistvé je, jak už samotný název napovídá, Percy Jackson. Percy je dvanáctiletý dyslektik žijící se svou matkou Sally a nevlastním otcem v malém bytě na Manhattanu. Se svým pravým otcem se nikdy nesetkal a ani matka mu o něm nikdy moc neřekla. Na žádné škole nevydrží dlouho a jeho odchodu vždy předchází nějaký malér. Percy však není obyčejný kluk a jeho neštěstí nekončí u faktu, že jeho nejlepší kamarád Grover je satyr a že on sám je synem řeckého boha. 
Zanedlouho potom, co se dostane do Tábora polokrevných se totiž bude muset, (chcačky nechcačky), vydat na výpravu, společně se satyrem Groverem a novou kamarádkou z tábora, Annabeth, za ztraceným Diovým bleskem
(a nemyslete si, že je to nějaký kus staniolu z podřadné divadelní hry. Mluví se tady o půlmetrovém válci z prvotřídního nebeského bronzu, opatřeným na obou koncích výbušninami božské intenzity. Symbolu Diovy síly, první zbrani vyrobené pro válku proti Titánům. Mistrovský blesk, jenž má v sobě tolik síly, že vodíkové bomby smrtelníků vypadají vedle něj jako petardy.) (A ano...Právě teď jem citovala knihu..) 

Nico di Angelo by burdge-bug


 Série o Precym zahrnuje pět knih (The Lightning Thief, The Sea of Monsters, The Titan's Curse, The Battle of the Labyrinth a The Last Olympian), z čehož každá má svůj vlastí příběh a zároveň vše dokonale zapadá do jedné velké skládačky, která vyvrcholí Bitvou o Manhattan v pátém díle s názvem Poslední z bohů (The Last Olympian). 
Po velkém ohlasu, který tyto série vyvolaly se Riordan rozhodl pro volné pokračování s českým překaldem Bohové Olympu (The Heroes of Olympus).

Pro případné zájemce přikládám první a druhou kapitolu The Lightning Thief





O sérii The Heroes of Olympus:
Leo, Piper, Jason, Percy, Annabeth, Frank a Hazel podle burdge-bug
Leo, Piper, Jason, Percy, Annabeth, Frank a Hazel by burdge
Série (obsahující knihy The Lost Hero, The Son of Neptune a The Mark of Athena, která tu bude mít svou „premiéru” už 18. března) má vcelku stejný základ jako ta o Percy Jacksonovi, jen naši představu o světě polokrevných rozšiřuje o Tábor Jupiter. Hlavními postavami zde zůstavájí Percy a Annabeth, přidávají se však také Jason, Piper a Leo v knize první, a Hazel s Frankem v knize druhé. Piper a Leo jsou řečtí polobohové, zatímco Jason, Hazel a Frank jsou řazeni mezi ty římské.
Celá série se řídí jednoduchou myšlenkou, a to tedy, že Řekové a Římani, odvěcí nepřátelé, se musí sjednotit a společnými silami překazit plány Gaie, bohyni země, která chce svrhnout bohy z Olympu.

První kapitola The Lost Hero

Žádné komentáře:

Okomentovat

„Friendship is born at that moment when one man says to another: What! You too? I thought that no one but myself.“
- C.S.Lewis

Follow